Ontdekking en geschiedenis

Ontdekking en geschiedenis van natuurlatex

Christopher Columbus

De vroegste verwijzingen naar natuurlijk rubber (Hevea Brasiliensis) werden opgetekend in de tweede reis naar de Nieuwe-Wereld in 1495-1496 door de grote ontdekkingsreiziger Christopher Columbus.

Toen Columbus en zijn mannen voor de tweede keer koers zetten naar Haïti, zagen ze inboorlingen spelen met een bal die tot hun verbazing veel beter was dan hun Castiliaanse wind-bal. De bal was veel krachtiger en stuiterde ongelooflijk veel hoger.

Het geheim dat ze geleerd hadden van de inboorlingen was dat de bal werd gemaakt werd van een melkachtige stof uit een bepaalde boom, met de consistentie van honing, die vervolgens over kokosnoten werd getrokken.

Het was pas in de late 18e en vroege 19e eeuw, dat rubber werd gebruikt in een aantal toepassingen. Gedurende deze periode was alle rubber afkomstig uit Latijns-Amerika, met name Brazilië.

Een lokale planter stuurde vervolgens in 1876 zaden uit de Amazone regenwouden naar Sir Henry Wickham in Londen. De zaden werden vervolgens ontkiemd in het "Tropical Herbarium", de Royal Botanical Gardens in Kew Gardens te Londen, en werden vervolgens verstuurd naar Sri Lanka (het vroegere Ceylon).

In 1877 werden zaden verstuurd vanuit Sri Lanka (het vroegere Ceylon) naar Singapore en toen begon de verspreiding van natuurrubber boom plantages in Maleisië, Indonesië (voorheen Java), Thailand en andere delen van Zuid-Oost-Azië.